Onderzoek
Ruimte voor vogels en vissers
Met de resultaten van ons onderzoek – verwacht in december 2022 – willen we een gezamenlijk gedragen advies uit kunnen brengen aan het ministerie van LNV over de vraag: hoe kunnen vissers op strandschelpen vissen terwijl er ook voor de eenden voldoende voedsel aanwezig blijft in de Nederlandse kustwateren?
De halfgeknotte strandschelp is terug van weggeweest. Tot de jaren ’90 leefde het schelpdier in de kustwateren van de Noordzee, maar daarna verdween de soort nagenoeg uit de Nederlandse wateren. De oorzaak daarvan was dat jonge aanwas uitbleef, terwijl de vissers schelpdieren bleven oogsten en de zwarte zee-eenden voedsel bleven zoeken. Toen de aantallen strandschelpen tot een zeer laag niveau waren gedaald, was de visserij niet langer rendabel. Ook de eenden hadden last van het veranderde voedsellandschap: hun aantallen in Nederland namen sterk af.
De laatste jaren is de hoeveelheid halfgeknotte strandschelpen weer fors toegenomen tot naar schatting meer dan 1 miljard kilogram. In hun kielzog namen ook de aantallen zwarte zee-eenden weer toe en werd de visserij weer voorzichtig opgestart. Ons handelingsperspectief zal inzicht geven in de ecologische, economische én juridische mogelijkheden voor duurzame visserij op de halfgeknotte strandschelp. Het format is bij voorkeur generiek en dus ook toe te passen op andere vormen van schelpdiervisserij.

Halfgeknotte strandschelp (kg versgewicht van volwassen exemplaren groter dan 2 cm) en zwarte zee-eend (overwinterende individuen x 1000) langs de Nederlandse kust, ten noorden van IJmuiden. Gegevens halfgeknotte strandschelp zijn verzameld door Wageningen Marine Research. Inventarisaties zwarte zee-eend zijn gedaan door Rijkswaterstaat/Bureau Waardenburg/Deltaprojectmanagement.